Richard Tellström – Tårtans kulturhistoria

Seminarium och samtal
Tid:
14:00-15:00
Plats:
Folkuniversitetet Uppsala, Bergsbrunnagatan 1
Arrangör:
Folkuniversitetet Uppsala
Pris:
Fri entré
Språk:
Svenska

Tillgänglighet

  • Toalett tillgänglig med rullstol
  • Tillgänglighet anpassad för rullstol
Arrangörens webbplats

Beskrivning:

Tårtan som en show-stopper är en av vårt mest värdeladdade livsmedel. Serverad söt på födelsedagar och bröllop, i en salt version på mottagningar och begravningar i form av smörgåstårtan. Välkommen till ett föredrag om tårtans långa historia och dess kusiner och släktingar i svensk matkultur. Hur kom det sig att den blev en sådan festsymbol? Och varför finns det inga skilsmässotårtor? Richard Tellström är mathistoriker, författare och docent i måltidskunskap. I radio, poddar och TV kommenterar han mattrender i samtiden och vad matens kulturhistoriska arv betyder för människan av idag. I sin forskning undersöker han ofta våra kulturella värderingar om det vi vill och inte vill äta genom tiderna. Han har varit sommarpratare i "Sommar i P1" (2017) och tog då upp frågan: Vad är det som gör att vi lagar maträtter, serverar dem i måltider när vi objektiv mening skulle lika bra överleva på foderpellets? I sitt program ”Vinter i P1” (2022) talade han om framtidsmaten och varför vårt ätande utgör vår viktigaste kulturella gemenskap genom livet. Han var redaktör för TV-serierna ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”. Idag är han också matkulturell expert på Sveriges Lantbruksuniversitets plattform ”SLU Future Food”. Föreläsningen ges på plats i Folkuniversitetets lokaler. Aulan kl 14:00-15:00 Kostnadsfritt Kom gärna lite tidigare för att vara säker på att du får plats. Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetetsföreningen.